Skupinska psihoterapija

spirala

Zakaj skupina?

Skupinska psihoterapija je priložnost, da srečamo sebe pred mnogo različnimi ogledali. Namesto dela, ki poteka izključno med klientom in terapevtom, kot pri individualni psihoterapiji, smo pri skupinski psihoterapiji deležni veliko bolj raznolikega nabora transakcij – izmenjav – med udeleženci in terapevtom. Včasih so udeleženci opazovalci terapevtovega dela z drugim udeležencem, drugič opazovanci, spet tretjič se direktno naslavljajo med sabo. V tej množici zrcal zelo hitro pokažemo in spoznamo svoje vzorce vzpostavljanja odnosov, vidimo, kakšni ljudje so nam blizu, kateri in zakaj nas izzivajo s svojo prisotnostjo. Pokaže se, kako delujemo na druge, in kaj je tisto, kar nam dela težave v odnosih izven terapevtske skupine.

Tako kot pri individualni terapiji poteka tudi v skupini predelava vsebin (dogodkov, starih obremenjujočih spominov, nezaželenih telesnih reakcij) ter vzpostavljanje novih načinov doživljanja, čustvovanja ter seveda vedenja.

V okviru našega društva potekata dve terapevtski skupini: v Celju in Ljubljani.

Psihoterapevtska skupina v Celju, ki je bila osnovana konec leta 2015 v času projektov, je iz podporne zrasla v terapevtsko skupno in je s svojim delovanjem prekinila januarja 2018.
Če želite biti obveščeni, kdaj se bo ponovno odprla, pokličite Sabino Rožen na 031 512 285.

Psihoterapevtska skupina v Ljubljani
Je prav tako »otrok projekta«, rojena v začetku leta 2015 in je v času delovanja prešla od podporne skupine za onkološke bolnike in njihove svojce do terapevtske skupine za tiste, ki želijo »delati na sebi« v skupini.

Naše delo je sedaj usmerjeno k zaznavanju svojega zunanjega in notranjega sveta ter odnosov v njem. Odkrivamo, kako »spustiti« tisto, kar nas omejuje, in kako vnesti v svoje življenje več zdravja na vseh nivojih. Z ozaveščanjem se začne osvobajanje od omejitev. Vedno bolj se razumemo, sprejemamo in prevzamemo odgovornost zase. Nastane prostor za novo, še ne izraženo. In življenje dobi več barv, okusov, možnosti…
Skupina se srečuje vsak torek ob 16.30 za dve uri v Rožni dolini. Vodiva jo Sabina Rožen in Ksenija Širnik. Pred vključitvijo novega člana/ice se z njim/njo opravi individualni razgovor. Terapevtsko delo v skupini je supervidirano s strani Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freud v Ljubljani.

Za več informacij lahko pokličete Sabino Rožen na 031 512 285.

Comments are closed